Som du kan läsa i vår artikel om växtzoner och härdighet i perenner kan det vara bra att ha lite vetskap om vilka växter som passar var. Men på Barbros Perenner & Träd tycker att en trädgård ska kräva så lite skötsel och påtande som möjligt. Din trädgård ska vara en plats för dig att ta ett djupt, väldoftande andetag snarare än en stressfylld ”måste”-punkt på att göra listan.

Därför listar vi i den här artikeln perenner som är enkla att sköta om, som lätt självförökar sig och som är väldigt härdiga – allt för att du ska slippa huvudvärk under både sommar och vinter.

Pelargon

Pelargoner kommer i alla möjliga färger och former både på bladverk och blommor. De är en riktig mormorsblomma som fått uppsving de senaste åren. Plantera ut dem i din rabatt när risken för frost är över och ta in dem under vintern.

Klipp gärna ner och vattna sparsamt under vintern då de helst vill stå ganska svalt 5-10 grader.

Sapnaria officinalis Källa: http://www.botanic.jp/plants-sa/sabons.html Fotograf: Shu Suehiro

Såpnejlika

Såpnejlikor doftar ljuvligt och förr använde man dess blommor när man tvättade. Det finns fortfarande en del DIY-beskrivningar på hur du kan nyttja blommorna som blommar mellan juli till september. Den breder gärna ut sig så ge den gott om plats i rabatten.

Riddarsporre

Denna praktfulla blomma kommer i en mängd olika färger och har funnts i våra trädgårdar sedan 1500-talet. En riktig klassiker med andra ord.

Ställ gärna långt bak i en solig rabatt då de kan bli upp till 2 meter höga och se till att stötta upp dem så de inte faller.

Mestos, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Hedwig Storch, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Löjtnatshjärta

Denna unika perenn växer naturligt i Östasien och Nordamerika men övervintrar mycket väl i våra svenska rabatter. Löjtnatshjärtat blommar tidigt så placera den gärna tillsammans med någonting annat som blommar i juni-juli så får du en fin övergång i din rabatt.

Akleja

Om du har tur blommar din Akleja redan i maj men de flesta blommor dyker upp i juni. Om du vill hjälpa humlor är detta en utmärkt växt att sätta i din trädgård då humlornas långa tunga är den enda som når ner till nektaren som finns i blommorna. Aklejan frösår sig själv så ge den gärna lite plats när du sätter dina första perenner så den kan föröka sig på egen hand.  

Bernt Fransson, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Dave&Lynne Slater from Cumbria, United kingdom, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

Bergenia

Denna vackra perenn får ståtliga rosa blomstavar under sommaren. Det bästa med Bergenian är att den trivs så gott som överallt. Lerjord? Ja! Sol & skugga? Ja! Om du vill vara där och peta lite med den kan det vara för att gödsla något eller kanske lägga en duk över den innan vintern kommer men den ska klara sig bra oavsett.

Toppklocka

Om du vill ha en perenn som sprider sig själv har du hittat helt rätt med Toppklockan. Den har till och med fått folknamnet ”Byaskvaller” på grund av hur snabbt den självförökar sig. Blommorna blir ungefär 25cm hög och samlar sig i en vacker lila klase på toppen av en stjälk.

Anneli Salo, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Fotograf: Sofie Predikaka

Tolvgudablomma

Tolvgudablomma eller ”Stjärnfall” som den också kallas är en vacker perenn som får långa, smala stjälkar med häftiga lila blommor. Du kan med fördel sätta denna på en mullrik, fuktig plats men täck gärna den över vintern ifall du vill vara helt säker på att den övervintrar utan att ta skada.

Geranium / näva

Underbara, stora gröna kuddar med en mängd små lila blommor i trädgården garanterar din Näva. Det finns en massa olika sorter men de trivs alla i halvskugga och i vilken jord som helst. Om du tycker de ser lite ledsna ut efter att de blommat kan du klippa ner dem något så kommer nya blommor snart!

Bild av Hans Braxmeier från Pixabay

Bild av Goran Horvat från Pixabay

Daglilja

Tänk att denna vackra blomma växer fritt i bergsområden i Östasien, och att vi har lyckan att få låna in den i våra trädgårdar. Dagliljan är härdig i hela landet och det enda du kan tillföra om du vill är lite gödsel under hösten som hjälper lökarna till nästa säsong.

Iris

Pelargoner kommer i alla möjliga färger och former både på bladverk och blommor. De är en riktig mormorsblomma som fått uppsving de senaste åren. Plantera ut dem i din rabatt när risken för frost är över och ta in dem under vintern.

Klipp gärna ner och vattna sparsamt under vintern då de helst vill stå ganska svalt 5-10 grader.

Bild av Michael Knoll från Pixabay

Bild av a-mblomma från Pixabay

Plister

Om du vill ha en perenn som trivs i skuggiga lägen är detta ett självklart alternativ. Plister självförökar sig via rötter i jorden så bli inte förvånad om det plötsligt dyker upp en massa nya stjälkar ur jorden.

Gullstav

Praktfullare blomma får du nog leta efter. Gullstaven står högt och ståtligt i din trädgård och trivs perfekt i halvskugga. Med tanke på dess växtsätt kan du antingen ha den som en ensam (soltär) perenn i din rabatt eller så parar du ihop den med lägre perenner som får lysa mot Gullstavens gröna bladverk. 

Pioner

Pioner är klassiska att ta in i sin snittblomsbukett och en riktig lyx att få ha i sin egen trädgård. För att kunna njuta extra länge av dina pioner bör du plantera dem i ett halvskuggigt läge; tänk på att inte sätta ner rötterna för djupt och med ögonen uppåt när du planterar. Vissa sniglar gillar pioner väldigt mycket så en fälla i närheten kan vara på sin plats.

Malva

Malvan växer på ett buskliknande sätt och kan ha alla möjliga färger och former på både blommor och blad. Den blommar lite senare på sommaren och in i september vilket gör den till en stabil perenn att fylla ut höstrabatten med.

Flox

Floxen ger fina blommor som växer i stora klasar längst upp på en bladfylld stjälk. Om du vill ha mycket Flox i din trädgård kan du vänta på att den ska fröså sig själv, dela den eller ta sticklingar från den – väldigt enkelt att få mycket av helt enkelt.

Studentnejlika

Denna absoluta signalblomma går inte att missa i din rabatt. På grund av sin fina röda färg kallas den även för Brinnande Kärlek och har varit mycket populär för sin härdighet varför du oftast kan se den i äldre trädgårdar. Studentnejlikan växer buskigt och du kan ha den både på kuperad eller platt mark. 

Foto av form PxHere

https://commons.wikimedia.org/wiki/ File:2018-06-01_%28106%29_Lysimachia_punctata_%28dotted_loosestrife%29_at_Bichlh%C3%A4usl_in_Frankenfels,_Austria.jpg

Praktlysing

Denna gula perenn ser nästan ut som Gullstavens mindre kusin. Med sina många bladfyllda stjälkar kommer även små fina gula blommor under sommaren. Planterar du Praktlysing kan det vara en god idé att hålla extra koll på den då den snabbt kan växa sig ur sin hängnad. Idag räknas arten som invasiv och om du ska göra dig av med den får du gräva bort den med rötter och lägga allt på brännbart-högen för att vara helt säker på att den inte kommer tillbaka.

Praktbetonika

Vill du ha en lättskött perenn är Praktbetonikan ett utmärkt exempel! Du kan plantera den nästan var som helst och den håller sig fin och fräsch till nästa år. De lila blomklasarna är jättefina att ha en en snittbukett eller att njuta av i trädgården som en fin marktäckare. 

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stachys_macrantha_%27Superba%27_kz06.jpg

Vi hoppas att du har hittat några favoriter att fylla din trädgård med. Varmt välkommen till Barbros Perenner & Träd mellan Piteå och Älvsbyn. Hos oss hittar du de flesta av ovanstående perenner och alla är härdiga för växtzon 5 till växtzon 8. Vi ses!